Buraczane brownie

SKŁADNIKI

250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
130 g erytrolu
3 duże jajka
150 g mąki jasnej orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g  pulpy z buraków i jabłek
Dodatkowo:
50 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady
pestki z połowy granata
3-4 łyżki siekanych i prażonych orzeszków laskowych

WYKONANIE

Wyciśnij sok z buraków i jabłek (ok. 3 buraki i 1 jabłko bez pestek i skórki). Rozpuść masło wraz z czekoladą i odstaw, by troszkę przestygło. Jajka zmieszaj z erytrolem, dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj: mąkę, sodę i proszek oraz pulpę. Wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia (np. 20x20 cm). Pieczemy w 180  °C ok. 35-40 minut. Przestudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą, posyp granatem i orzeszkami.
Kuvings Polska

Odbierz e-booki za darmo!

Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.

Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.