Czym są soki cold press?
6 powodów dla których warto pić świeże soki:
1) Moc antyoksydantów
- dzięki nim soki mają wysoką aktywność przeciwrodnikową, działają antystarzeniowo oraz pełnią znaczącą rolę w profilaktyce antynowotworowej.
2) Bogactwo błonnika pokarmowego
- wspomaga perystaltykę jelit, wzrost flory bakteryjnej, detoksykację i wydalanie z ustroju związków rakotwórczych.
3) Ochrona serca
- soki bogate w potas wpływają na prawidłowe ciśnienie krwi, funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.
4) Prawidłowy rozwój i wzrost dziecka
- duża zawartość folianów wspomaga rozwój układu nerwowego.
5) Bogactwo minerałów
- soki to jedna z najefektywniejszych metod dostarczenia wapnia, sodu, magnezu, żelaza czy manganu, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6) Ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi
- spożywanie warzyw i owoców w płynnej formie skutecznie zapobiega cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, hipercholesterolemii i wielu innym schorzeniom.
Wyciskarka VS Sokowirówka
Przez wiele lat główną metodą uzyskania domowego soku były sokowirówki. Napój uzyskiwano dzięki ostrym nożom, pracującym z prędkością 12000 obrotów na minutę. Ten szybki, lecz hałaśliwy sposób pociągał za sobą poważne konsekwencje. Sok uzyskany z takiej maszyny tracił dużą część swojej wartości odżywczych... nie wspominając o nieprzyjemnej konsystencji pełnej fusów i uciążliwym myciu wielu zakamarków. Szybkie obroty i rozrywanie składników nożami prowadziło też do napowietrzania napoju i szybkiego rozwarstwiania. Tak uzyskany sok nie nadawał się do przechowywania i musiał być wypity praktycznie od razu.
Na szczęście na pomoc przybyły wolnoobrotowe wyciskarki. Pracujące z prędkością ok. 50 obrotów na minutę, nie tną, a powoli zgniatają warzywa i owoce. Ta rewolucyjna zmiana znacznie zwiększyła wydajność oraz pozwoliła na zachowanie tego co najlepsze z każdego składnika. Wyciskarki skuteczniej też oddzielają sok od pulpy. Dzięki temu napój jest bardziej gładki i aksamitny a suche odpadki możemy wykorzystać np. do domowych wypieków.
Zobacz różnicę między sokami uzyskanymi z szybkoobrotowej sokowirówki i nowoczesnej wyciskarki marki Kuvings:
WYNIK:
Sokowirówki tną i mielą składniki z prędkością ok. 12000 obrotów na minutę. W efekcie sok jest napowietrzony, szybko się rozwarstwia i jest pełen fusów.
Wyciskarki miażdżą i gniotą warzywa i owoce z prędkością ok. 50 obrotów na minutę. Dzięki temu sok zachowuje więcej składników odżywczych, jest bardziej jednolity i aksamitny.