Mleko roślinne krok po kroku
Czy wiesz, że pijąc mleko roślinne ze sklepowej półki często spożywasz też słodziki, zagęszczacze, oleje, konserwanty i inne dodatki? Jeżeli już znajdziesz dobre w składzie mleko zapłacisz za nie bardzo wysoką cenę.
Prosty sposób: wyciśnij mleko roślinne we własnym domu za pomocą Wyciskarki Wolnoobrotowej Kuvings.
W tym wpisie poruszymy tematy:
- mleka orzechowego
- mleka owsianego
- przygotowania mlek smakowych
- z czego nie robić domowego mleka
Domowe mleko roślinne możesz pić prosto z wyciskarki lub przecedzić. Większość napojów roślinnych przechowasz nawet do 3 dni, jeśli będziesz je przechowywać w lodówce i szczelnym zamknięciu. W tym ostatnim pomogą Ci dzbanki próżniowe, które znacznie przedłużają świeżość przechowywanych napojów.
Mleko orzechowe
Do przygotowania mleka z orzechów najpierw zmocz je przez noc w misce, umieszczonej w lodówce. Po osuszeniu, wrzucaj je do wyciskarki od czasu do czasu dolewając świeżej wody.
Stosunek orzechów do wody powinien być mniej więcej równy. Możesz jednak swobodnie dostosować ilość wody by uzyskać bardziej kremowy lub klarowny napój.
Jeśli użyjesz wody kokosowej Twoje mleko uzyska dodatkowy aromat i ekstra dawkę elektrolitów. Możesz też eksperymentować z mieszanką różnych orzechów by uzyskać unikalny smak mleka.
Rodzaje orzechów, z których możesz wycisnąć domowe mleko:
- migdały
- orzechy nerkowca
- orzechy laskowe
- orzechy pekan
- orzechy makadamia
- orzech brazylijski
- orzechy włoskie
- pistacje
Mleko owsiane
Idealna alternatywa dla osób z alergiami na orzechy i soję. Mleko owsiane jest bogate w rozpuszczalny błonnik. Najlepiej używać go do zimnych napojów, bo w tych gorących może dojść do separacji płynów.
Mleko owsiane może mieć nieprzyjemną, lepką konsystencję. By temu zapobiec koniecznie zastosuj kilka kluczowych rad:
- nie przesadzaj z namaczaniem - większość orzechów powinniśmy moczyć conajmniej kilka godzin, ale w przypadku owsa wystarczy ok. 30 minut
- używaj zimnej wody w trakcie wyciskania
- dokładnie wypłukaj owies przed wyciskaniem
Zobacz nasz film, w którym dokładnie pokazujemy jak wycisnąć mleko owsiane w wyciskarce Kuvings:
Mleka smakowe
Kolejnym świetnym powodem by wyciskać mleko roślinne w domu jest możliwość eksperymentowania z różnymi smakami:
- truskawki - dodaj kilka świeżych owoców pomiędzy partiami orzechów
- daktyle - dodaj kilka do miski z moczonymi orzechami lub owsem a potem wrzuć podczas wyciskania
- syrop klonowy, syrop z agawy lub miód - możesz je dodać do świeżo wyciśniętego mleka by miało słodszy smak
- wanilia - możesz użyć laski wanilii przy moczeniu orzechów/owsa i wrzucić ją przy wyciskaniu lub dodać nieco ekstraktu z wanilii do gotowego mleka
- cynamon lub kakao - dosyp odrobinę do wyciśniętego mleka
- sól - dodaj szczyptę do wyciśniętego mleka by nadać mu unikalny smak
Z czego nie wyciskać mleka roślinnego?
- ryż - wrzucanie ryżu do wyciskarki może ją uszkodzić nawet jeśli wcześniej go zmoczysz; do mleka ryżowego lepiej nada się mocny blender kielichowy
- kokos - niestety miąższ z kokosa jest zbyt twardy by z powodzeniem wycisnąć go metodą wolnoobrotową
Odbierz e-booki za darmo!
Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.
Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.