Pasta pomidorowa
SKŁADNIKI
900 ml wytłoczyn po wyciskaniu pomidorów200 g ciecierzycy z puszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 nieduży ząbek czosnku
sól i pieprz
zioła (np. bazylia, oregano)
ew. 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini, kmin rzymski
WYKONANIE
Wytłoczyny zblenduj na gładką masę, przełóż do głębokiej płyty MultiGrilla i podgrzewaj na średnim ogniu, aby odparować wodę. Kiedy wytłoczyny zmniejszą objętość o ok. połowę, odstaw je do przestudzenia. Odcedź i dodaj ciecierzycę, 2-3 łyżki oliwy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Jeśli chcesz, żeby pasta nieco przypominała w smaku hummus, możesz dodać jeszcze tahini oraz odrobinę kminu rzymskiego. Zblenduj wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dolewaj stopniowo oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. Dopraw do smaku.Pastę najlepiej zjeść od razu, ale można też przełożyć ją do wyparzonych słoiczków o pojemności 100-200ml i zapasteryzować.
Odbierz e-booki za darmo!
Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.
Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.