Ciasto z pokrzywą

SKŁADNIKI

3 jajka
150 g erytrolu
pulpa po wyciśnięciu soku z 4 garści pokrzywy
250 g mąki (np. owsianej)
1 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
Polewa:
1/2 tabliczki czekolady bez cukru
1 łyżka masła
garść posiekanych i uprażonych orzechów laskowych

WYKONANIE

Do miksera wrzuć jajka, erytrol, pokrzywę, mąkę, proszek do pieczenia, i stopione, przestudzone masło. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do formy i piecz w 180º C przez ok. 50 minut. Wystudź. W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem i polej przestudzone ciasto, a na wierzch posyp posiekane i uprażone orzechy laskowe.

Kuvings Polska

Odbierz e-booki za darmo!

Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.

Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.