Placki z dyni
SKŁADNIKI (na 12-15 placków)
400 g dyniowych wytłoków (z jednej, średniej dyni)1 cebula
1 jajko
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka granulowanego czosnku
po pół łyżeczki: soli, słodkiej papryki, curry w proszku
olej do smażenia
do podania: kwaśna śmietana lub jogurt naturalny ze szczyptą soli i ząbkiem czosnku, natka pietruszki lub szczypiorek
WYKONANIE
Do dyniowych wytłoków dodaj jajko, posiekaną drobno cebulę, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Na patelnię wylej warstwę oleju do smażenia, mocno go rozgrzej, a następnie nakładaj po łyżce ciasta i rozpłaszczaj je łyżką, formując cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron, po zdjęciu z patelni odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z kwaśną śmietaną lub dipem jogurtowym.Odbierz e-booki za darmo!
Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.
Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.