Ciastka jabłkowe
SKŁADNIKI
80g zimnego masła150 g pulpy z papierówek (bez gniazd nasiennych i skórek)
60 g mąki jasnej orkiszowej
150 g płatków owsianych
75 g ksylitolu
1 jajko
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
WYKONANIE
Masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i lekko miksujemy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy w dłoniach i przekładamy na blachę wyłożona papierem. Pieczemy w 180 st ok. 15 minut.CZY WIESZ, ŻE...
ciasteczka to świetny pomysł na wykorzystanie pulpy po wyciskaniu jabłek. Są naturalnie słodkie i zawierają dużo drogocennego błonnika pokarmowego.
Odbierz e-booki za darmo!
Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.
Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.