Muffinki marchewkowe

SKŁADNIKI

2 szklanki pulpy z marchwi po wyciskaniu soku
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g orzechów włoskich

WYKONANIE

Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę, a następnie wlej do niej olej i wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z solą, cynamonem, sodą i proszkiem, dodawaj partami do ciasta, zmiksuj. Na końcu do ciasta dodaj marchew i posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj. Foremkę na muffiny lub sztywne papilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości i piecz około 30 minut (do suchego patyczka). Możesz na wierzch nałożyć krem z serka śmietankowego (zmiksowanego z cukrem pudrem i wanilią) lub polać je białą czekoladą (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej śmietanki 30%).
Kuvings Polska

Odbierz e-booki za darmo!

Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.

Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.