Lody wiosenna łąka
SKŁADNIKI
1 zamrożony banan2 łyżki zmrożonego mascarpone
1 garść młodych listków pokrzywy
1 garść listków szpinaku
kilka listków mięty
1,5 szklanki zmrożonego soku z jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
prażone pistacje)
WYKONANIE
Wszystkie składniki dokładnie umyj. Wyciskaj w sicie do lodów, wrzucając na przemian. Gotowe lody posyp pistacjami.CZY WIESZ, ŻE...
takie lody to ciekawy kulinarny eksperyment oraz rewolucja w smaku. Sok z jabłek doda lodom lekko słodkiego smaku, a pokrzywa i szpinak pokolorują je na zielono. Serek i banan odpowiedzialne są za kremową konsystencję lodów. Przy wyciskaniu pokrzywy należy zwrócić uwagę, by wyciskać tylko liście i nie wrzucać do wyciskarki łodyg, które nie nadają się do jedzenia.
Odbierz e-booki za darmo!
Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.
Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.