Granita mango
SKŁADNIKI
1 dojrzałe mango2 brzoskwinie
2 nektarynki
1 limonka
2-3 łyżki syropu klonowego
100 ml wody
WYKONANIE
Wyjmij pestki z mango, brzoskwiń i nektarynek. Wyciśnij sok z wszystkich owoców, a następnie dolej wodę i syrop klonowy, wymieszaj. Przelej do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przez kolejne 4-5 godzin co 30 minut wyciągaj pudełko i mieszaj zawartość, zapobiegając zamarznięciu na bryłę. Otrzymasz wtedy mrożony sok w konsystencji coraz bardziej puszystego "śniegu", a w końcu gotową granitę.CZY WIESZ, ŻE...
granita to rodzaj chłodnego deseru pochodzący z Włoch. Jest to rodzaj sorbetu, który charakteryzuje się kruszonym lodem oziębionym na tyle, aby utworzyć ziarnistą strukturę, podobną do lodu lśniącego w słońcu. Granita jest popularna ze względu na swoją orzeźwiającą naturę, doskonałą na gorące dni. Mango należy do superfoods, jest źródłem witaminy C, A (w postaci beta-karotenu) oraz witamin z grupy B, takich jak witamina B6 i kwas foliowy.
Odbierz e-booki za darmo!
Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.
Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.