Lody wiosenna łąka

SKŁADNIKI

1 zamrożony banan
2 łyżki zmrożonego mascarpone
1 garść młodych listków pokrzywy
1 garść listków szpinaku
kilka listków mięty
1,5 szklanki zmrożonego soku z jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
prażone pistacje)

WYKONANIE

Wszystkie składniki dokładnie umyj. Wyciskaj w sicie do lodów, wrzucając na przemian. Gotowe lody posyp pistacjami.

CZY WIESZ, ŻE...

takie lody to ciekawy kulinarny eksperyment oraz rewolucja w smaku. Sok z jabłek doda lodom lekko słodkiego smaku, a pokrzywa i szpinak pokolorują je na zielono. Serek i banan odpowiedzialne są za kremową konsystencję lodów. Przy wyciskaniu pokrzywy należy zwrócić uwagę, by wyciskać tylko liście i nie wrzucać do wyciskarki łodyg, które nie nadają się do jedzenia.

Kuvings Polska
Tagi: desery

Odbierz e-booki za darmo!

Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.

Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.