Ciastka jabłkowe

SKŁADNIKI

80g zimnego masła
150 g pulpy z papierówek (bez gniazd nasiennych i skórek)
60 g mąki jasnej orkiszowej
150 g płatków owsianych
75 g ksylitolu
1 jajko
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE

Masło ucieramy z ksylitolem, dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki i lekko miksujemy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy w dłoniach i przekładamy na blachę wyłożona papierem. Pieczemy w 180 st ok. 15 minut.

CZY WIESZ, ŻE...

ciasteczka to świetny pomysł na wykorzystanie pulpy po wyciskaniu jabłek. Są naturalnie słodkie i zawierają dużo drogocennego błonnika pokarmowego.

Kuvings Polska

Odbierz e-booki za darmo!

Ten przepis pochodzi z jednego z naszych licznych e-booków, stworzonych we współpracy z blogerami kulinarnymi.

Dostęp do wszystkich publikacji otrzymasz za darmo kupując dowolną wyciskarkę w naszym sklepie.