Page 13 - Kuvings
P. 13
tochemikalia, substancje odżywcze
znajdujące się w owocach

i warzywach w pięciu różnych kolorach

Owoce i warzywa mają podstawowe znaczenie dla naszego organizmu.
Rośliny, rosnąc w promieniach słonecznych wchłaniają z ziemi substancje
odżywcze, które pozwalają im przetrzymać upały i mrozy. Aby ochronić
się i rosnąć, rośliny przez długi czas wytwarzają naturalne chemikalia. Są
one nazywane „fitochemikaliami”. Picie dużych ilości fitochemikaliów
w kolorowych, nierozcieńczonych sokach owocowych i warzywnych ma
działanie przeciwutleniające. Dzięki ich właściwościom zapobiegającym
starzeniu i ochronie przed chorobami cywilizacyjnymi, możemy żyć dłużej
i zdrowiej. Nie jesteśmy w stanie zmienić naszych nawyków żywieniowych
w ciągu jednego dnia. Dlatego zacznijmy od dodania nowych, kolorowych
fitochemikaliów do naszej diety – jednego po drugim. Kiedy przestaniemy
jeść duże ilości gotowych dań i mięsa i poznamy gorzkie, słodkie i kwaśne
smaki naturalnych roślin, nasza dieta zmieni się na lepsze.

Najlepszym sposobem spożywania
fitochemikaliów jest jedzenie codziennie
świeżych, kolorowych i nieprzetworzonych

całych owoców i warzyw.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18