Page 12 - Kuvings
P. 12
CZERWONE

Pomidor, arbuz, truskawka,
wiśnia

Substancje odżywcze
polifenol, likopen
Korzyści
działanie przeciwnowotworowe,
zwalczają choroby serca, zapobiegają
chorobom cywilizacyjnym.

ŻÓŁTE i POMARAŃCZOWE

Pomarańcza, mandarynka,
marchewka, dynia

Substancje odżywcze
beta-karoten
Korzyści
przeciwutleniacze, korzystnie działają na
skórę

ZIELONE
Kiwi, awokado, brokuły,
szpinak

Substancje odżywcze
kwas foliowy, witamina C, katechina
Korzyści
niwelują uczucie zmęczenia, wspomagają
krew.

FIOLETOWE

Winogrona, borówki amerykańskie,
bakłażany

Substancje odżywcze
flawonoidy, antocyjany
Korzyści
poprawiają wzrok, przeciwutleniacze

BIAŁE

Kapusta biała, rzodkiew, gruszka,
cebula, czosnek, nasiona soji

Substancje odżywcze
izoflawony, antoksantyny, kwercetyny
Korzyści
12 przeciwutleniacze
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17